Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

ΑΖΥΜΟ ΨΩΜΙ





Ναι ναι, ακριβώς άζυμο ψωμί, καθώς πραγματικά δεν το ζυμώνουμε. Ανακατεύουμε τα υλικά και αφήνουμε μια στρατιά από ζυμομύκητες,να κάνουν όλη την κοπιαστική δουλειά.

Υλικά

  • 3 κούπες αλεύρι (μεγάλες του νες )
  • 1 1/2 κούπα νερό
  • 1/2 κ. γ. ξερή μαγιά
  • 1/2 κ. γ. αλάτι         

                                                                                                                                                         



Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι με τη μαγιά και τέλος το αλάτι.

Προσθέτουμε το νερό και ανακατεύουμε τα υλικά με τη βοήθεια πλαστικής σπάτουλας μαγειρικής.
Το μείγμα μας γίνεται όπως βλέπετε.
Το αφήνουμε σκεπασμένο για μια νύχτα ή για 8-9 ώρες.
Απλώνουμε αρκετό αλεύρι στον πάγκο εργασίας ή στο τραπέζι μας, όπου μας βολεύει.

Και με τη βοήθεια της σπάτουλας αδειάζουμε το ζυμάρι πάνω στην καλά αλευρωμένη επιφάνεια.
Αλευρώνουμε καλά τα χέρια μας και το ζυμάρι, και το ανοίγουμε.
Διπλώνουμε πρώτα τη μια πλευρά έπειτα την άλλη,
και  πάντα αλευρώνοντας τα χέρια, γυρίζουμε και διπλώνουμε και τις 2 άκριες.
Αφήνουμε να ξεκουραστεί σκεπασμένο με πετσέτα για 15 λεπτά.
Με το γνωστό τρόπο ετοιμάζουμε τη γάστρα μας.
Την βάζουμε δηλαδή στους 250 βαθμούς στις αντιστάσεις για 15 λεπτά.
Αφού περάσουν την ανοίγουμε, προσεχτικά μην καούμε, και ρίχνουμε μέσα το ψωμί. πάντα με καλά αλευρωμένα χέρια. Μην σας ανησυχεί το σχήμα με το ψήσιμο γίνεται τέλειο.
Ψήνουμε πάντα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στους 250 βαθμούς για 15 λεπτά με το καπάκι,
και 10-15 λεπτά ακόμα (εξαρτάται πόσο ξεροψημένο το θέλουμε) χωρίς το καπάκι στους 240 βαθμούς.
Έτοιμο φρέσκο λαχταριστό.
Η μοναδική του <<δυσκολία>> αν μπορεί  να την πει κανείς έτσι, είναι ο χρόνος αναμονής.
Αλλά μπορούμε να το κάνουμε το βράδυ, και να το ψήνουμε την επόμενη μέρα.
Μπορούμε ακόμα να κάνουμε διπλή δόση, και να βάλουμε τη μισή στο ψυγείο, και να το ψήσουμε τη επόμενη μέρα .
Απλά θα το ζυμάρι  το πρωί να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, και θα κάνουμε την ίδια πάλι διαδικασία.

1 σχόλιο:

  1. Έφτιαξα σήμερα το ψωμί,αλλά απέτυχα δυστυχώς.Ίσως φταίει το αλεύρι Ζέας που έβαλα;Έκανα ακριβώς την συνταγή,με την αλλαγή μόνο στο είδος αλευριού και 1κγ μαγιά,αντί 1/2. Το άφησα όλη νύχτα και δεν φούσκωσε καθόλου,όπως και στο ψήσιμο. Η ψίχα ήταν συμπαγής,παρ΄ όλο που το χτύπησα κι ακούστηκε κούφιο. Τόση διαφορά με το αλεύρι Ζέας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή