Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

ΑΦΡΑΤΑ ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ ΨΩΜΑΚΙΑ!

 Είναι αφράτα μυρωδάτα και σοκολατένια. Φτιάξτε τα θα ξετρελάνουν τα παιδιά σας μικρά και μεγάλα!


Υλικά για το ζυμάρι
  • 1 κούπα χλιαρό γάλα
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά
  • 1κ.γ μπέικη
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο και ½ ακόμα
  • 2/3 της κούπα ζάχαρη
  • 2/3 της κούπας  κανελόζουμο (νερό μέσα στο οποίο έχουμε βράσει 1 ξυλαράκι κανέλα)
  • 1 γεμάτο κ.γ. μαχλέπι
  • 1/3 κ.γ μαστίχα
  • 2 βανίλιες, 1 σφηνάκι λικέρ λεμόνι
  • 800-850  γ.μ. αλεύρι περίπου
  • 200 γρμ σταγόνες σοκολάτας







.Κάνουμε το προζύμι. Ανακατεύουμε σε μπολ το χλιαρό γάλα, τη μαγιά, 1 κ.γ.ζάχαρη, και 2/3 της κούπας αλεύρι.
Αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει (εγώ το βάζω στο φούρνο στους 50 βαθμούς)



Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το λάδι τη ζάχαρη το κανελόζουμο  τα μυρωδικά μας
(μαχλέπι ,μαστίχα, βανίλιες) το λικέρ και το μπέηκι. 
Όταν φουσκώσει το προζύμι, ενώνουμε τα 2 μείγματα.
Ανακατεύουμε, ρίχνουμε το αλεύρι μας σιγά, μέχρι να επιτύχουμε μια μαλακή ζύμη
Ισως να μη χρειαστεί όλο το αλεύρι
Τέλος βάζουμε το ½ το φλιτζανάκι το λάδι και ζυμώνουμε μέχρι να απορροφηθεί. Σκεπάζουμε με πετσέτα  και περιμένουμε να φουσκώσει.


Όταν φουσκώσει και είναι πλέον έτοιμο παίρνουμε μικρές μπαλίτσες ζύμης, (αν κολλάει η ζύμη στα χέρια μας τα αλευρώνουμε κάθε φορά)

τις ανοίγουμε με τα χέρια μας και απλώνουμε πάνω τους σταγόνες σοκολάτας.


Κλείνουμε προσεχτικά το ζυμάρι και το πλάθουμε σε κορδόνι Και το στρίβουμε όπως στη φωτογραφία ή
το δένουμε κόμπο όπως εδώ

Τα αφήνουμε να φουσκώσουν σε ταψί με λαδόκολλα, και ψήνουμε στις αντιστάσεις σε


προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 15 λεπτά, και στους 150 για 15-20 λεπτά ακόμα. Εξαρτάται από το φούρνο του καθενός.

Έτοιμα αφράτα λαχταριστά σοκολατένια ψωμάκια!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου