Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

ΧΤΑΠΟΔΑΚΙ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ ΠΙΚΑΝΤΙΚΟ




Υλικά

  • 1 χταπόδι 1 1/2 κιλό περίπου
  • 2/3 της κούπας λάδι
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο και 2 σκελίδες σκόρδο (προαιρετικά αν δεν το τρώτε μην το βάλετε)
  • 3 ώριμες ντομάτες τριμμένες και 1 κ. της σ. ντοματοπελτέ
  • 1 κρασοπότηρο κόκκινο κρασί
  • 1 φύλλο δάφνης 3-4 μπαχάρια, αλάτι λίγη ρίγανη και λίγο τριμμένο πιπέρι για το τέλος




Καθαρίζουμε και πλένουμε το χταπόδι.Κόβουμε κατά μήκος τα πλοκάμια του. Έπειτα το κόβουμε σε μικρά κομμάτια.


Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τα σκορδάκια με το λάδι για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν, όχι όμως να καούν
Βάζουμε μέσα το χταπόδι αλατίζουμε προσεχτικά (γιατί περιέχει από μόνο του αλάτι), ανακατεύουμε, και το αφήνουμε να τσιγαριστεί για 7-8 λεπτά, ελέγχοντας κατά διαστήματα το ζουμάκι του φαγητού (μη φοβάστε το χταπόδι θα κατεβάσει αρκετό).
Έπειτα προσθέτουμε το κρασί και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 35-40 λεπτά μέχρι να μαλακώσει ανακατεύοντας τακτικά.
,
Όταν είναι έτοιμο, βάζουμε τις ντομάτες,  το ντοματοπελτέ, τη ρίγανη, και τη δάφνη με τα μπαχάρια, και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 7-8 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Τέλος τρίβουμε λίγο φρέσκο πιπέρι επάνω του και είναι έτοιμο.

Το συνοδεύουμε με τηγανητές πατάτες και μια ωραία σαλάτα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου