Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

ΓΙΟΥΒΑΡΛΟΣΟΥΠΑ


Μια νόστιμη σούπα θα φτιάξουμε σήμερα να μας ζεστάνει τώρα πού άρχισε το κρύο. Γιουβαρλόσουπα λοιπόν αγαπημένη και νόστιμη.

Υλικά
1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο, 1και 1/2 φλιτζανι του καφέ ρύζι γλασέ για τον κιμά, και 1 αυγό
1 κομμάτι κοτόπουλο χωρίς κόκκαλο  προαιρετικά
2 αυγά
το χυμό από 2 ζουμερά λεμόνια
αλάτι, πιπέρι
1/2 κούπα κίτρινο ρύζι για τη σούπα
τα υλικά που σας, δίνω είναι για μια μεγάλη κατσαρόλα, όπως αυτή στις φωτογραφίες


Βάζουμε το ρύζι, το αυγό, αλάτι, και πιπέρι και ζυμώνουμε το κιμά.

Πλάθουμε τα γιουβαρλάκια και βάζουμε το νερό να βράσει.

Όταν είναι έτοιμο ρίχνουμε μέσα το κομμάτι από το κοτόπουλο, και τα γιουβαρλάκια και΄περιμένουμε να βράσουν και να βγάλουν τον αφρό τους

τον οποίο αφαιρούμε πολύ καλά.
Αφήνουμε το φαγητό μας να βράσει για 30 με 40 λεπτά περίπου, προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε καλά και συνεχίζουμε για 15 λεπτά περίπου το μαγείρεμα, μέχρι να ψηθεί και το ρύζι.
Ετοιμάζουμε το αυγολέμονο.
Χτυπάμε πολύ καλά τα ασπράδια και κατόπιν προσθέτουμε τους κρόκους συνεχίζοντας το χτύπημα και στο τέλος βάζουμε μέσα και το χυμό από τα λεμόνια.

Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά


και ρίχνουμε λίγο- λίγο, ζουμί από τη σούπα, στο αυγολέμονο, ανακατεύοντας συγχρόνως για να μην κόψει. Όπως  βλέπετε, εγώ, για ευκολία χρησιμοποιώ το μπρίκι του καφέ.
Με αυτό τον τρόπο, μπορώ εύκολα να ελέγχω την ποσότητα ζωμού που ρίχνω στο αυγολέμονο.
Τέλος ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα ανακατεύουμε γρήγορα και βάζουμε την σούπα να βράσει για 4-5 λεπτά ακόμα.
Εάν δεν θέλετε, μην βάλετε στην σούπα κοτόπουλο, εγώ το βάζω γιατί νομίζω γίνεται πιο νόστιμο το ζουμί.
Δεν είναι απαραίτητο, απλά, κάποια στιγμή που έκανα την συγκεκριμένη σούπα, είχα ένα κομμάτι κοτόπουλο στο ψυγείο, και είπα να πειραματιστώ.
Έκτοτε. πάντα βάζω ένα κομμάτι κοτόπουλο, γιατί θεωρώ ότι  νοστιμίζει τη σούπα.
Σας ξαναλέω, είναι μια καθαρά υποκειμενική άποψη δεν είναι απαραίτητο.
Επίσης χρησιμοποιώ στη σούπα κίτρινο ρύζι, γιατί δεν λασπώνει, ακόμα ,και αν χρειαστεί να τη σερβίρω ,αρκετή ώρα αφού έχει ψηθεί.
Όλα τα υπόλοιπα ρύζια, είναι καλά, αλλά πρέπει να σερβιριστεί η σούπα αμέσως μόλις ψηθεί, αλλιώς στακώνουν και πήζει και η σούπα.
Με το κίτρινο ρύζι, έχει  τύχει να τη ζεστάνω αρκετές φορές χωρίς να γίνει <<λαπάς>>.
Και εδώ, είναι καθαρά θέμα γούστου, εσείς φτιάξτε τη σούπα σας με ότι ρύζι προτιμάτε, οι συνταγές δεν γίνονται με <<καρμπόν>> τις προσαρμόζουμε ανάλογα με τα γούστα μας.
Πάντως με ή χωρίς κοτόπουλο με κίτρινο ή με όποιο άλλο ρύζι προτιμάτε, η γιουβαρλόσουπα είναι μια πολύ νόστιμη σούπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου