Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

ΣΤΑΦΙΔΟΠΙΤΑ ΑΝΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑΣ


Σήμερα ανήμερα της γιορτής της Αγίας Μαρίνας ας φτιάξουμε μια σταφιδόπιτα για τους εορτάζοντες.
Εμείς έχουμε στην γειτονιά μας μια μικρή αλλά πολύ όμορφη εκκλησία της αγίας Μαρίνας και πλήθος πιστών συνέρρεαν εχθές αλλά και σήμερα για να προσκηνήσουν την χάρη της και να πάνε άρτους  ή ότι άλλο ήθελε ο καθένας.Γιόρταζε λοιπόν εχθές η ενορία μας γιορτάζαμε όλοι.Έτσι για το καλό λοιπόν φτιάξαμε κι εμείς μια πίτα . Πάμε να δούμε την συνταγή.  


  • Υλικά
  • 1 κούπα λάδι 
  • 7 κούπες αλεύρι κοσκινισμένο και 1 μπέηκι το οποίο θα κοσκινίσουμε μαζί με το αλεύρι
  • 1 1/2 κούπες ζάχαρη
  • 1κ. γ. κανέλα και 1/3 κ. γ. γαρύφαλο
  • 1 ποτήρι πορτοκαλάδα
  • 1 ποτήρι κανελόζουμο ( νερό μέσα στο οποίο έχουμε βράσει ένα ξυλάκι κανέλα)
  • 1 σφηνάκι ρακί ή κονιάκ
  • 1 1/2 κούπα σταφίδες
  • 1 κοφτό κ. γ. σόδα
  • σουσάμι


Κόβουμε τις σταφίδες στη μέση.

Κοσκινίζουμε και τις 6 κούπες το  αλεύρι μας και κρατάμε μια κούπα.
Την  έβδομη κούπα  από το αλεύρι που κρατήσαμε  την  ανακατεύουμε με τις σταφίδες.

Ανακατεύουμε το λάδι τη ζάχαρη την κανέλα και το γαρύφαλο. Ρίχνουμε μέσα το κανελόζουμο την ρακί και από την πορτοκαλάδα τα 2/3 του ποτηριού.

Στο υπόλοιπο 1/3 της πορτοκαλάδας διαλύουμε την σόδα και την ρίχνουμε στο μείγμα μας και ανακατεύουμε ξανά.

Έπειτα βάζουμε το κοσκινισμένο αλεύρι με το μπέικη και ανακατεύουμε  καλά να ενωθούν τα υλικά μας.
Τέλος προσθέτουμε τις σταφίδες όπως είναι μαζί με την κούπα το αλεύρι που τις ανακατέψαμε.
Ένα τελευταίο ανακάτεμα να πάνε παντού και οι σταφίδες και
λαδώνουμε πολύ καλά ένα μεγάλο ταψί και ρίχνουμε μέσα την πίτα. Πασπαλίζουμε με σουσαμάκι και ψήνουμε στις αντιστάσεις,  πάντα σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 35-40 λεπτά περίπου.
Δοκιμάζουμε με μια οδοντογλυφίδα την πίτα μας και αν βγει στεγνή είναι όπως βλέπετε έτοιμη και λαχταριστή!



Όπως βλέπετε είναι πολύ καλά ψημένη μέσα γιατί πολλές φορές με τις σταφιδόπιτες υπάρχει πρόβλημα στο ψήσιμο. Μου έχει τύχει να δοκιμάσω τέτοια πίτα, σε γιορτές και πανηγύρια που συνήθως τις φτιάχνουμε και μέσα να είναι άψητες.
Στην πίτα αυτή αν ακολουθήσετε ακριβώς τις οδηγίες δεν θα αντιμετωπίσετε τέτοιο πρόβλημα.
Αν την  φτιάξετε καλή επιτυχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου