Καλώς ήλθατε στα Κρητικά τραπεζώματα.

Καλώς ήλθατε στα Κρητικά τραπεζώματα.

Ευρέως διαδεδομένη σε παγκόσμιο επίπεδο η μεσογειακή διατροφή. Θεωρείτε το μυστικό της μακροζωίας, υγιεινή ζωή και μεσογειακή διατροφή. Η Κρητική κουζίνα είναι αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα μεσογειακής διατροφής.

Νόστιμες παραδοσιακές και όχι μόνο, συνταγές θα έχουν τον κύριο λόγο στο site. Σπιτικά πάντα φαγητά που προσδοκούμε να τα απολαύσετε.

Translate

Facebook

make-money-234x60-2

Σάββατο, 4 Μαΐου 2013

ΚΑΛΙΤΣΟΥΝΑΚΙΑ ΑΝΕΒΑΤΟΥΛΙΑ ΑΦΡΑΤΟΥΛΙΚΑ



            
                  

Υλικά:

  •  κιλό αλεύρι φρυγανιάς
  •  κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσης  
  • 1 λίτρο και 800 ml  γάλα
  • 1κιλό ζάχαρη
  • ½ κούπα βούτυρο
  • ½  κρασοπότηρο  λάδι
  • 10 αυγά
  • ½ φακελάκι  μαστίχα
  • 1 σφηνάκι  ρακί
  • ½ φακελάκι κανέλα
  • Ξύσμα ενός λεμονιού
  • 1/3  πακέτο μαγιά
  • 3 κιλά μυζήθρα
  • 1 ματσάκι βάρσαμο
  • 1 μεγάλο φακελάκι σουσάμι

Για το προζύμι : βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ 1 λίτρο χλιαρό γάλα και διαλύουμε την μαγιά. Έπειτα προσθέτουμε το αλεύρι  φρυγανιάς  και το ζυμώνουμε.  Αφήνουμε το ζυμάρι να ανέβει, για 1 μισή ώρα, σκεπασμένο με πετσετάκι.

Όταν η ζύμη μας έχει ανέβει  παίρνουμε ένα άλλο μεγάλο μπολ  και βάζουμε μέσα  τα 800ml γάλα, το λάδι, το βούτυρο, 3 αυγά, την ρακί  το ξύσμα του λεμονιού,  την μαστίχα, μισό κουταλάκι κανέλα και 650 γραμμάρια ζάχαρη, τα ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Έπειτα παίρνουμε το προζύμι το βάζουμε μέσα κι αρχίζουμε να ζυμώνουμε για 5 λεπτά . Στην πορεία ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι συνεχίζοντας το ζύμωμα.  Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ βάζουμε την μυζήθρα, 2 αυγά, 1 κούπα ζάχαρη και ψιλοκόβουμε μέσα τον βάρσαμο τα ανακατεύουμε όλα καλά να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα .
Αρχίζουμε να ανοίγουμε φύλλο με την μηχανή ή με το χέρι. Αλευρώνουμε το τραπέζι και τοποθετούμε πάνω τα φύλλα της ζύμης. Κόβουμε την ζύμη  με ένα στρογγυλό μπολ 

και τα γεμίζουμε με μια κουταλιά από το μείγμα της μυζήθρας. 
 


Τα κλείνουμε τριγωνικά και τα πιέζουμε με καλαμάκι εκεί που κλείνει η ζύμη.








Αφήνουμε τα καλιτσούνια να ανέβουν τα αυγουλώνουμε, πασπαλίζουμε με σουσάμι και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Pay to click