Τρίτη 2 Απριλίου 2013

ΓΟΥΛΕΣ-ΑΣΚΟΛΥΜΠΡΟΙ ΜΕ ΑΡΝΑΚΙ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ


 Το σημερινό μας φαγητό είναι αγαπημένο των περισσοτέρων Κρητικών. Το αρνάκι γίνεται φρικασέ  είτε με μαρούλια είτε με αγκινάρες εμείς όμως θα το κάνουμε με ασκολύμπρους. Αν το ψάξετε σε βάθος, οι ασκολύμπροι είναι κατ’ ουσία αγκάθες που αν ξέρεις να τις καθαρίσεις έχεις ένα απολαυστικότατο φαγητό. Καθώς και υγιεινό!Και για του λόγου το αληθές στη φωτογραφία επάνω σας έχω τους  ασκολύμπρους ακαθάριστους για να δείτε ότι όντως πρόκειται για αγκάθες κάτω μπορείτε στις φωτογραφίες να δείτε πως είναι όταν καθαριστούν.





Υλικά:
  • 2 ½  κιλά αρνάκι
  • 1 ½ κιλό ασκολύμπρους (καθαρισμένους, χωρίς αγκάθες)
  • 1 μάτσο φρέσκο κρεμμυδάκι
  • 1 μάτσο άνηθο
  • 2/3 της κούπας ελαιόλαδο
  • Χυμό από 2 λεμόνια
  •  2 αυγά
  • Και μια κουταλιά της σούπας αλάτι
Βάζουμε το λάδι στην κατσαρόλα ρίχνοντας μέσα το άσπρο μέρος από τα κρεμμυδάκια. Τα ροδίζουμε λίγο, έπειτα βάζουμε το κρέας και το τσιγαρίζουμε για κανένα τέταρτο. Δοκιμάζουμε με ένα πιρουνάκι αν έχει μαλακώσει αρκετά το κρέας μας. Όταν είναι αρκετά μαλακό το βγάζουμε από την κατσαρόλα. Στην πορεία βάζουμε τα χόρτα και τα αφήνουμε να βράσουν για 20 λεπτά (αν δούμε ότι χρειάζεται ζουμάκι προσθέτουμε λίγο νερό). Μετά από 20 λεπτά προσθέτουμε το κρέας στην κατσαρόλα ψιλοκόβοντας το πράσινο μέρος από το κρεμμυδάκι και τον άνηθο. Αφήνουμε το φαγητό να βράσει για επιπλέον 10 λεπτά ενώ εμείς αρχίζουμε να ετοιμάζουμε το αυγολέμονο. Χτυπάμε καλά τα 2 ασπράδια, έπειτα προσθέτουμε τους κρόκους και το χυμό του λεμονιού. Βγάζουμε την κατσαρόλα από το μάτι και με μια μεγάλη κουτάλα ρίχνουμε σιγά-σιγά  ζουμάκι από το φαί στο αυγολέμονο. Πολύ αργά για να μην μας κόψει! Εφόσον έχουμε αρκετό ζουμί στο αυγολέμονο και δεν έχουμε τον φόβο να μην μας κόψει, το αδειάζουμε στην κατσαρόλα! Και την ανεχουμίζουμε καλά ( κλείνουμε την κατσαρόλα για την κουνάμε δεξιά αριστερά για να πάει παντού το αυγολέμονο)! Το βάζουμε για 2 λεπτά στο μάτι για να πάρει μια τελευταία βράση και ......έτοιμο για φάγωμα!

1 σχόλιο: